Hallo Arie, kan jij jezelf voorstellen?
Ik ben Arie van Turnhout 67 jaar en voorzitter van de voedselbank Land van Cuijk.
Hoe ben je hier als vrijwilliger terecht gekomen?
Ik heb 44 jaar bij de politie gewerkt en toen ik met pensioen ging, ben ik vrijwilligerswerk gaan doen. Het begon met een actie bij AH: als mensen dan boodschappen deden, kochten ze een aantal artikelen extra voor de voedselbank. Dit was de eerste actie, waar ik aan meedeed. Daarna ben ik als screener begonnen en nu sinds 3 jaar voorzitter van de voedselbank voor het gebied, Land van Cuijck.
Voor de mensen die dit misschien nog niet weten! Wat houdt de voedselbank precies in? En wat is het doel ervan?
Het doel van de voedselbank is directe voedselhulp te bieden aan de armste mensen en tegelijk verspilling van goed voedsel tegen te gaan. Zo’n honderd huishoudens, 350 mensen waarvan circa 90 kinderen, in het Land van Cuijk voorzien zijn, van wekelijks een voedselpakket.
Hoe gaat het aanmelden, als je gebruik wilt maken van de voedselbank? En wanneer kom je in aanmerking?
Mensen worden van tevoren gescreend.
De mensen die screenen beoordelen nieuw aangemelde cliënten en toetsen driemaandelijks of deze nog aan de minimum eisen voldoen (ongeveer 60 euro vrij besteedbaar inkomen in de week). Voor gezinnen ligt dit bedrag iets hoger afhankelijk van het aantal personen dat het gezin telt. Daarbij geldt als leidraad, zonder traject geen pakket! Cliënten mogen maximaal drie jaar gebruikmaken van de Voedselbank en dienen in dit tijdsbestek, met hulp van de screeners, uit de problemen te komen door schuldhulpverlening, aanpak van verslaving etc. Wij volgen dat nauwgezet en hebben de laatste tijd verschillende cliënten uit kunnen schrijven door een consciëntieuze werkwijze. Dat was ook nodig want als wij voor 100 cliënten voedsel hebben en we hebben maar 50 cliënten zit je ruim in je jasje. Heb je met het omgekeerde te maken dan telt elke cliënt. Doel is om de zaak in balans te houden voor iedereen die het echt nodig heeft . Opgemerkt zij dat de activiteiten t.b.v. de screening voor Mill & St Hubert en St Anthonis respectievelijk worden uitgevoerd in Grave en Boxmeer. Dat geldt overigens ook voor de uitgifte. Cliënten uit deze gemeentes kunnen respectievelijk terecht in Grave of Cuijk (voor Mill) en Boxmeer.
Wat zit er zoal in een voedselpakket?
In een voedselpakket zitten diverse producten, afhankelijk van wat er binnenkomt. Denk aan vlees of vis, aardappelen, brood en lang houdbare producten. Aan de hand van de mogelijkheden wordt een zo gezond mogelijk pakket samengesteld.
En waar komen die producten vandaan?
- Het aanbod van voedsel vindt langs verschillende lijnen plaats.
Wij krijgen wekelijks aanbod van de lokale supermarkten in het Land van Cuijk van overgebleven niet verkochte producten zoals vlees, brood en groenten met een t.h.t. (ten minste houdbaar tot) datum. Deze worden waar nodig ingevroren aangeboden (vlees). Wij zorgen er dan voor dat dit Voorzien wordt van een sticker met het logo van de Voedselbank en dat deze producten op woensdag opgehaald worden in de supermarkten zodat het donderdag, via ons depot in Rijkevoort, naar de drie uitgiftepunten in het Land van Cuijk kan om uitgedeeld te worden - Daarnaast krijgen wij voedsel aangeleverd via o.a. bakkers, eierboeren en particulieren.
Eenmaal in de week rijden wij naar Tilburg waar het Regionale Distributie Centrum (RDC) van de voedselbanken is gevestigd. Op dit distributiecentrum krijgen wij voedsel dat landelijk ingezameld is en centraal aangeleverd wordt. - Ook krijgen wij tweewekelijks voedsel uit Veghel waar wij samenwerken met de plaatselijke Voedselbank van Veghel.
Zijn er genoeg vrijwilligers? En met hoeveel vrijwilligers werken jullie?
De Voedselbank Land van Cuijk werkt enkel met vrijwilligers, de kern van onze organisatie. Er zijn een veertigtal (onbezoldigde) vrijwilligers. Naast het bestuur betreft het chauffeurs, inpakkers, uitgiftemedewerkers op de uitgiftepunten in Grave, Boxmeer en Cuijk, en niet te vergeten de screeners.
En hoe gaat het in coronatijd, tijdens de lock-down?
Door de coronacrisis hebben wij onze werkwijze aan moeten passen. Er zijn momenteel minder mensen op de werkvloer doordat veel van onze vrijwilligers gezien hun leeftijd risico lopen. We hebben een centrale ploeg van inpakkers gecreëerd op het depot in Rijkevoort. We hebben gekozen voor een centrale screening door 4 vaste screeners i.p.v. 8. Ook hebben we gedurende drie maanden voedselpakketten aan huis moeten bezorgen door de sluiting van de uitgiftepunten. We hebben hiervoor een extra bestelbus moeten huren, uiteraard zonder logo om de anonimiteit te waarborgen. Daarnaast waren we helaas ook genoodzaakt om voedsel in te kopen vanwege het verminderde aanbod. Gelukkig hebben spontaan veel mensen en instellingen ons gesteund met giften en donaties waardoor wij de extra kosten in de hand konden houden. Daar helpt uiteraard ook de jaarlijkse gemeentelijke bijdrage aan bij. Per cliënt/gezin krijgen wij per gemeente ongeveer 120 euro per jaar, d.w.z. 10 euro per maand aan subsidie.
Door sluiting van de regionale centrale uitgiftepunten droogde de aanvoer van goederen echter op. Het hamstergedrag van velen zorgde dat ook de supermarkten niet met veel producten kwamen. Dat werd puzzelen. Gelukkig kwamen er donaties in de vorm van producten en geld.
Ik ben trots op onze vrijwilligers die het mogelijk maken dat er wekelijks voedselpakketten verstrekt worden. Mensen die het hard nodig hebben worden ook in deze crisistijd geholpen. Door hen een gezond voedselpakket te schenken bieden we verlichting in de dagelijkse beslommering. Mensen zijn blij normaal te eten te hebben.
Doen jullie extra’s met feestdagen?
Voor jarige kinderen is er een extraatje beschikbaar, Jarige kinderen krijgen een verjaardags-doos, met daarin bijvoorbeeld vlaggetjes en wat te trakteren. En ook met Sinterklaas worden kinderen niet vergeten.
Nu met de kerst, hebben we geweldige mooie pakketten kunnen samenstellen, die de mensen a.s. donderdag gaan ontvangen! Ondernemers, doneren extra kerstpakketten. Mensen krijgen dit jaar extra bonnen, voor kleding en om maaltijden af te halen in restaurants.
Ik ben trots op onze vrijwilligers die het mogelijk maken dat er wekelijks voedselpakketten verstrekt worden. Mensen die het hard nodig hebben worden ook in deze crisistijd geholpen. Door hen een gezond voedselpakket te schenken bieden we verlichting in de dagelijkse beslommering. Mensen zijn blij normaal te eten te hebben.”
U kunt de voedselbank helpen door een donatie te doen. Hoe? Kijk op www.voedselbanklandvancuijk
Bedankt Arie voor dit mooie interview, heel veel succes verder!