Ook deze week blijven we nog even aan het knutselen. Ik bedacht me namelijk van de week dat ik vroeger heel veel gemaakt heb van zout brooddeeg.
Zout brooddeeg lijkt een beetje op klei maar is veel goedkoper en meestal heb je alles wat je nodig hebt wel in huis. Wat heb je dan nodig? Lees maar mee:
- 1 kop zout
- 3 koppen bloem (geen zelfrijzende bloem)
- 1 kop water
- een eetlepel olie (aardnoot, maïs of olijf)
- een grote, stevige kom
Zo maak je het:
- Meng het water en het zout in de grote kom.
- Voeg beetje bij beetje bloem toe en kneed het deeg met je (propere) handen. Een favoriete bezigheid van kinderen!
- Giet een eetlepel olie op het deeg en kneed alles goed samen.
- Als het geheel te korrelig en droog is, voeg dan nog enkele druppels water toe. Als het deeg te nat is, voeg dan een heel klein beetje bloem toe.
En klaar is je deeg. Je kan nu allerlei uitsteekvormpjes gebruiken (die je misschien wel hebt als je vaak koekjes bakt) om figuurtjes te maken maar je kan ook je fantasie de vrije loop laten! Ook kan je je figuurtjes heel leuk versieren met wiebelogen, glitters, strijkkralen of pailletten.
Als je gekleurd deeg wil maken kan je simpelweg wat druppels voedingskleurstof aan je water toevoegen maar je kan ook je brooddeeg na het bakken een mooi kleurtje geven met verf. De beste verf hiervoor vind ik acrylverf, dit geeft een mooie egale kleur maar is wel op waterbasis dus alles is na gebruik makkelijk schoon te maken.
Ben je klaar? Dan wil je je brooddeeg natuurlijk hard laten worden zodat je gemaakte vormen ook kunt bewaren. Je kunt zoutdeeg op twee verschillende manieren hard laten worden; door het aan de lucht te laten drogen of door het zoutdeeg te bakken in de oven. Zet de oven voor gewoon en gekleurd zoutdeeg op 100 graden. Afhankelijk van de dikte van de creaties zijn ze na zo’n één tot drie uur klaar. In het geval van hele dikke, grote zoutdeeg figuren duurt het soms wat langer. Je kunt testen of het brooddeeg hard is door er met een vork op te duwen. Als het deeg nog ‘veert’ dan is het nog niet klaar en moet je het nog wat langer laten bakken.
Dit was het weer voor deze week. Hieronder nog een aantal links naar wat ideetjes. Wij wensen jullie in ieder geval vast veel knutselplezier.