Hulpkaart: Als iemand even geen woorden heeft
De Hulpkaart is een persoonlijk, opvouwbaar kaartje, dat past in een portemonnee. Op de Hulpkaart leggen mensen vast hoe anderen het best met hen om kunnen gaan in situaties waarin ze zelf de regie even kwijt zijn.
Een klein persoonlijk kaartje, waarop staat hoe anderen het beste met je om kunnen gaan als je het zelf even niet meer weet of kunt zeggen. Dat is de Hulpkaart. De Hulpkaart bestaat sinds 2022 en wordt steeds bekender in Nederland. Deze week introduceren de gemeenten in Midden-Limburg de kaart bij haar inwoners. Dit naar aanleiding van het project Hulpkaart dat we vanuit MEE De Meentgroep samen met deze gemeenten hebben gedraaid. Maar de Hulpkaart is er ook voor mensen in andere regio’s die een verhoogd risico hebben om buitenshuis is een lastige situatie terecht te komen. Denk aan mensen met dementie, een verslaving, een (licht) verstandelijke beperking of een psychische kwetsbaarheid.
Wat is de Hulpkaart?
De Hulpkaart is een herkenbaar, klein papieren kaartje dat je makkelijk bij je draagt. Op de Hulpkaart vul je voor jou belangrijke informatie in. Bijvoorbeeld hoe anderen het beste met je om kunnen gaan als je het zelf even niet weet, zoals rustig blijven, een vraag herhalen of je even de rust geven om tot jezelf te komen. Je kunt een telefoonnummer invullen van iemand die de je vertrouwt en die kan helpen. Maar ook informatie over zorg of je thuissituatie, zoals medicijnen die je nodig hebt, de naam van je huisarts of kinderen of huisdieren die thuis zijn en verzorgd moeten worden. De Hulpkaart geeft omstanders de mogelijkheid om snel de hulp of zorg te bieden die nodig is als je het zelf niet weet of kunt vertellen.
Zie voor meer info de website www.hulpkaart.nl